Stek, bog och sadel

Wallmarksgården

Grekisk delikatesspanna

Receptet är beräknat för 6 personer.

 

Skär loss och strimla köttet från sadeln (ca 1 kg) och lägg i marinad över natten.

 

Marinad:

3-4 pressade vitlöksklyftor

1-1,5 dl olivolja

1-1,5 tsk sambal oelek

2 msk soya

 

Smörj en långpanna och lägg i ca 1,8 kg potatis i klyftor (ska täcka botten), salta över.

Ställ in potatisen i ugnen, 220 grader i 10-15 minuter.

 

Ta ut pannan och strö över köttet och marinaden.

Strimla 1 röd och 1 gul paprika samt 1 gul lök, strö över.

Överst lägger du skivade tomater och en burk fetaost i kuber.

In i ugnen igen i ca 35-40 minuter.

 

Serveras med kall sås och en vanlig sallad.

 

Kall sås:

4 dl turkisk yoghurt

4 msk majonäs

2 pressade vitlöksklyftor

2 tsk italiensk salladskrydda

ev lite pressad lime

 

 

Dillkött på lamm

Receptet är beräknat för 4 personer.

 

1 kg framdelskött (går även bra med lägg t ex)

8 st vitpepparkorn

1 lagerblad

2 morötter

1 bit purjolök

1 gul lök

liten knippa persilja

2 tsk salt

 

Skala morötter och lök.

Skär köttet i bitar. Ge köttbitarna ett uppkok på några minuter.

Slå bort vattnet och skölj kött och panna.

Börja om med nytt vatten samt grönsaker och kryddor.

Koka upp och sjud mycket sakta under lock i ca 1 timme.

(Om du har kött med ben i så ser du när det släpper från benen.)

Sila av 0,5 liter buljong till såsen.

 

Sås:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl buljong

1 dl grädde

1 dl hackad dill

1 msk strösocker

1 msk ättika

salt och peppar

 

Fräs smör och mjöl i en kastrull, späd med buljong och grädde.

Smaksätt med hackad dill, strösocker, salt, peppar och sist ättika.

Det är viktigt att vänta med ättikan till sist eftersom det är svårt att känna såsens milda smak när ättikan tillsatts.

Sjud såsen ett par minuter.

Lägg i kött och bitar av grönsakerna.

Låt allt bli genomvarmt.

 

Serveras med potatis och grönsaker.

Långkokt lammstek i olivolja

Receptet är beräknat för 6 personer.

 

2,5 kg lammstek med ben eller bog med ben

1 apelsin

1 citron

4 vitlöksklyftor

10 kvistar färsk timjan

1 kvist rosmasin

4 lagerblad

ca 5 dl olivolja

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

 

Sätt ugnen på 125 grader.

Skrubba citrusfrukterna och finriv skalet utan att få med det vita.

Pressa eller hacka vitlöksklyftorna.

Hacka örterna och grovkrossa lagerbladen. Blanda detta med salt och svartpeppar.

Gnid in köttet med blandningen. Tryck gärna in i köttet där det går.

 

Lägg köttet trångt i en ugnsform med höga kanter, använd gärna stekpåse.

Häll i oljan, den ska täcka köttet till minst hälften, gärna mer.

Täck formen med ugnsfolie (om du inte har stekpåse), tryck till så det blir riktigt tätt. Ta sedan ett lager till, så att det blir så tätt som möjligt.

 

Ställ in i ugnen i ca 5 timmar.

Vänd ev köttet efter halva tiden, det är dock inte nödvändigt.

Låt gärna köttet stå framme en stund innan folien tas bort.

 

Skär upp köttet/dela i bitar och skeda över lite varm kryddig olja vid serveringen. Strö gärna över lite flingsalt.

 

 

Lammgryta

Receptet är beräknat för 6 personer

 

800 g lammkött (stek, grytbitar)

250 g färsk steklök

2 msk olivolja

2 pkt krossade tomater med vitlök

2 msk köttfond

2 lagerblad

2 morötter

Svartpeppar

 

Lägg steklöken i kallt vatten så går de lättare att skala sedan.

Hetta upp olivoljan och bryn köttet i omgångar.

Tillsätt tomater, fond och lagerblad. Låt det småkoka under lock ca 25 min.

Skala under tiden steklöken. Skala och skär morötterna i slantar.

Tillsätt lök och morötter och låt det koka i ytterligare 20 min tills köttet känns mört.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med t ex pasta.

 

Wallmarksgården AB